מעגל הרעב והשובע אצל תינוקות
"גורי אדם" – כולנו נולדנו כאלו , ולמה גורים - כי כמו אצל בעלי החיים בטבע גם אצלנו ישנן מערכות גוף מתוחכמות ויעילות השומרות עלינו – אלו מנגנונים ביולוגים ופיזיולוגים חכמים . גם התינוקות שלנו נולדים איתם .
תינוקות בריאים נולדים עם מנגנון רעב ושובע בריא , מהו אותו מנגנון ?
מנגנון זה מאפשר לתינוק לקבל אותות ממערכות שונות – המוח הקיבה ההורמונים והרכב הדם על היותם רעבים או שבעים .
ביממה הראשונה לחייו יכול תינוק להסתדר גם ללא מזון , אולם לא כך בהמשך – המזון יהוה עבורו מקור תזונתי – מקור לנוזלים אך לא פחות חשוב יספק לו בטחון בעולם אם יסופק לו בהתאם לדרישתו וצרכיו .
תאוריות פסיכולוגיות רבות מדברות על הקשר שביו בטחון תזונתי ליכולתו הרגשית המתפתחת של הילד , ובוחנות את חווית האכילה במושגים של טובה / מספקת או /ו קשובה לצורכי הילד .
פגיעה במנגנון הרעב והושבע –
ישנם מצבים רפואייים בהם ישנה בעיה של ויסות מנגנון הרעב והשובע – אחד השכיחים הינו ירידה במאגרי ברזל ( מתאפיין אצל פעוטות ופחות אצל תינוקות) – כאשר יש הידלדלות של מאגרי הברזל תצטייר תמונה של ילד פחות פעיל פחות מתעניין ( ביחס לעצמו ) וכן נצפה בירידה בתאבון – במקרים כאלה לאחר שאומת החשד בבדיקות דם – תוספת ברזל יכולה להחזיר לפעוט את חיוניותו ואת יכולתו להיות קשוב גם לרעב שלו.
אל לנו לחשוב שמתן ברזל לילד שלא סובל מחסר ברזל יעורר את תאבונו .
לעיתים נולדים תינוקות המוגדרים כבעלי קושי בוויסות תחושי - ילדים אלו ידווחו כי מתקשים במעברים – למשל משינה לערות , בוכים שעות רבות ( באופן יחסי ) במשך היום חסרי שקט גם תחת מגע ואפיונים נוספים . לעיתים נמצא כי אלו תינוקות שגם מנגנון הרעב והשובע – מופר והם מתקשים לסמן לסביבה את מצוקתם.
סיבה אפשרית אחרת לחוסר שקט אצל תינוקות הינה תופעה המוגדרת כריפלוקס – החזר קיבתי וושטי . תוכן הקיבה חוזר ועולה בוושט התינוק , ישנם תינוקות שלא סובלים מאותה חזרת תוכן קיבתי אולם ישנם כאלו שבעקבות חזרת תוכן הקיבה יקשר את חווית האכילה כמלווה בכאב ויפתחו דפוס אכילה חריג .
ישנם מקרים רבים שאינם קשורים לבעיה רפואית ובכל זאת נשמע הורים המדווחים "הילד לא רעב אף פעם".
בעולם דיגיטלי מתוכנת ומהיר לעיתים נשחקות מעט המערכות הטבעיות שלנו ושל "הגורים" שלנו- אנחנו קוראים יותר יודעים יותר ומסתכלים יותר בשעון שלנו.
באם נשללה – סיבה רפואית לחוסר התיאבון של הילד , יש לבחון את הסוגיה מההבט ההתנהגותי –
כיצד אנחנו ההורים מתרגמים את בכיו/סימניו של התינוק - האם הארוחות מוצעות ע"פ דרישתו או שמה ע"פ השעון ( ארוחה כל פרק זמן קבוע )? האם אנחנו מצליחים לראות מתי שבע - האם אנחנו מאפשרים לתינוק לינוק הנקה קצרה אם זה מה שדורש ?האם חשוב לנו ההורים שיסיים את הבקבוק אותו הכנו או שמה יתכן ולא רעב כעת ?
חווית הזנה שאינה מותאמת לצורכי התינוק יוצרת אצלו חוויה שלילית ובעקבותיה יכולות להתפתח התנהגויות שונות כגון:
סירוב לאכילה
אכילה רק בשעת שינה
אכילה רק ע"י מאכיל ספציפי
אכילה רק מול טלוויזיה / משחק
ותופעות נוספות .
חוסר שיתוף הפעולה של הילד לאכול – מייצר אוירה מתוחה שכן מצב כזה יכול כמובן לפגוע בעליה של הילד במשקל ובהתפתחות התקינה שלו .
תינוק סרבן אכילה יכול לעורר בית שלם וליצר אווירה מתוחה סביב שולחן האוכל .
ישנה חשיבות גדולה עבור אותו תינוק ועבור המשפחה כולה ליצר עבורו אוירה מתאימה .
כיום ישנן אפשרויות טיפול שונות שלרוב משלבות ליווי של תזונאית קלינית ולעיתים גם גורמי טיפול נוספים.
תינוק שאוכל טוב – ישן טוב – תינוק שישן טוב מאפשר להורים שלו לישון טוב!
מאחלת לכם ארוחות רגועות וגדילה בנחת ,
עדי אפרתי רסולי ,
עדי אפרתי רסולי B.SC הפקולטה לחקלאות.
תזונאית תינוקות ופעוטות קלינית
http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DsAk7YLJlN1k%26feature%3Dplcp&h=yAQHyXFv4